no20

De 20ste uitgave van STIK is het laatste nummer van jaargang 5. Ook deze keer hebben we een mooie groep kunstenaars bij elkaar gezocht die we graag aan u willen voorstellen. In deze STIK is het werk van Anja Brunt (die voor deze uitgave ook de tekstpagina’s heeft vormgegeven), Marcel Herms, Renze Koenes, Dace Sietina en Annemoon van Steen te vinden.Anja Brunt is altijd wel op de een of andere manier met ‘beesten’ bezig. Dat geeft haar enorm veel plezier. In de vorm van illustraties, characters en speelgoed zijn ze altijd om haar heen. Regelmatig is Anja in Artis te vinden om haar favoriete dieren te bezoeken.

Beesten en characters ontstaan vaak vanuit de stofjes zelf, maar soms is ook een simpel schetsje aanleiding voor een nieuw character. Ze houdt van eenvond, wil met zo min mogelijk elementen iets oproepen.

www.anjabrunt.nl

Marcel Herms maakt tekeningen en schilderijen en vindt zijn inspiratie daarvoor in de wereld om hem heen, andere kunstenaars (vooral outsiders), muziek en literatuur. Hij probeert bij het werken zijn bewustzijn zo veel mogelijk uit te schakelen. Het is zoals William Burroughs zei: ‘in painting I see with my hands and I don’t know what my hands have done until I look at it afterwards. It’s when I look at the completed canvas that I know what the painting is about’. Zijn werk moet zo spontaan mogelijk ontstaan en zo moet het er ook uit zien: ruw en primitief.

Daarnaast maakt Marcel noise, meestal onder de naam Fever Spoor, en heeft hij een label (Anima Mal Nata) opgericht waarop hij zijn releases en die van anderen uitbrengt.

Renze Koenes verbeeldt in verschillende technieken alledaagse onderwerpen, waarbij hij de suggestie van ruimte en stofuitdrukking ondergeschikt maakt aan een tamelijk onverwacht spel van vlakke vormen, patronen, contrasten en kleur. Ondanks de vervormingen die hij welbewust toepast blijven de afgebeelde voorwerpen en huiselijke scenes uit de omgeving van de kunstenaar herkenbaar.

Naast het schilderen met gouache en olieverf is Koenes gespecialiseerd in de zeefdruktechniek. In zijn zeefdrukken blijft hij zijn thematiek en hang naar sterke stilering trouw, wat altijd sterk in het oog springende, maar intieme interieurs oplevert.

Voor ‘STIK’ begeeft Renze Koenes zich op het vlak van de collage. In de kleuren van zijn dagelijkse schetsboektekeningen zijn vellen papier beschilderd. Door het snijden en knippen van deze kleurvlakken wordt het thema ‘stilleven’ in de collagetechniek verkend.

www.renzekoenes.nl

Dace Sietina maakt graag beeldverhalen die lijken op animatie stills. Eerst tekent zij op karton de achtergrond en de onderdelen van de karakters zoals ogen, mond en oren. Daarna knipt ze alle onderdelen uit en vervolgens maakt ze van de collage een foto. Deze foto is dan het eindplaatje. Voor het volgende plaatje schuift ze de onderdelen en veranderd daarmee de setting.

Dace werkt graag met gekleurd karton, Japanse inktpen, fineliner en markers. Zij maakt ook tekeningen (zonder gebruik te maken van de schaar), linosneden, boekjes en af en toe een schilderij. Inspiratie vindt Dace bij het werk van Lucebert, oude Letse sprookjes, maar ook in schaduwen en vormen van wolken, en in de schilderijtjes van haar oma.

Annemoon van Steen is werkzaam als freelance illustratief vormgever. Ze houdt zich onder andere bezig met eigen projecten als het maken en verkopen van persoonlijke gelukspopjes of ‘Echte Mannen’ op maat. Ze houdt van werken met textiel, naald en draad, soms 3-dimensionaal ingezet en van het gebruik maken van typografie.

www.annemoonvansteen.com