Mooi Marginaal tentoonstelling. Na de presentatie van de catalogus op 23 november 2018 zijn de geselecteerde werken op reis gegaan en worden ze tentoongesteld op verschillende plaatsen. Deze week verhuist de tentoonstelling van de Drukkerswerkplaats in Gouda naar Meermanno in Den Haag. Op de website van Mooi Marginaal vind je meer informatie over de plaatsen waar de tentoonstelling heen zal reizen: www.mooimarginaal.org.


VAN ORIGINE OP REIS mooi marginaal

Date : 2 december 2018

Ons kunstenaarsboek ‘van origine’ is geselecteerd door Mooi Marginaal! Een fijn boek om vast te pakken en zichtbaar met veel liefde gemaakt, staat o.a. in het juryrapport.

De Stichting Laurens Janszoon Coster organiseert eenmaal per twee jaar een bekroning van de mooiste margedrukwerken van de voorafgaande twee jaar. Het streven is om een zo breed mogelijk scala aan bijzonder drukwerk dat van de niet-commerciële persen rolt te tonen, en daarmee het vakmanschap en de aandacht die eraan besteed wordt. Op 23 november 2018 werd de mooie catalogus gepresenteerd bij Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De catalogus kun je HIER bestellen.IDENTITIJD prijswinnaar vakjury

Date : 18 oktober 2018

Joepie! Tijdens de afsluiting van de eindexpositie bij KIK in Kolderveen, zijn we aangewezen als één van de drie winnaars van talentontwikkelingsprogramma Identitijd, samen met Egbert Jan Brink (prijswinnaar provincie Drenthe) en Nelleke Ponsteen (gedeelde prijswinnaar provincie Overijssel).

Uit het juryrapport: Paola en Sigrid hebben elk hun eigen verhaal en handschrift. Als ze samenwerken gebeurt er iets bijzonders: het is uniek als een duo in de kunsten zo naadloos samenwerkt dat de persoonlijke inbreng in het eindresultaat niet direct te herleiden valt. Het individu lijkt ondergeschikt en dat is een zeldzaamheid in de autonome kunst. Hun werk hangt tussen autonoom en vormgeving in, wat het enerzijds uniek maakt maar ook vragen oproept. Er was een lichte teleurstelling bij sommige juryleden dat het autonome zoekproces niet iets losser is verbeeld. Tegelijkertijd toont het juist de kracht van Paola en Sigrid: ze weten een uitdagend werkproces zo te verbeelden dat het leidt tot een prachtige, esthetische presentatie.

www.stichtingbeeldruimte.nl


Op zondag 14 oktober 2018 presenteerden wij, tijdens een feestelijke opening, van origine. Naast het boek waren er enkele originele werken te zien in de expositie in de Kunstenlabsteeg en projectruimte die duurde van 13 oktober tot en met 25 november. Kunstenlab.nl


In de eetzaal van Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen in Apeldoorn, is van origine van 1 juni tot 1 september 2018 te bekijken.

Het exposeren bij Koninklijke Visio heeft Paola en Sigrid aangezet tot een nieuw project, waarin het idee voor een tweede kunstenaarsboek voor slechtziende en blinde mensen wordt uitgewerkt.

Openingstijden Stichting Koninklijke Visio aan de Waldeck-Pyrmontstraat 31 in Apeldoorn: dagelijks van 09.00-12.00 uur en van 13.30-17.00 uur.


Op donderdag 31 mei sloot van origine de tentoonstelling bij Westra ect. af met een finisage. Voor deze gelegenheid had van origine gevraagd of iedereen zijn of haar favoriete boek mee wilde nemen. Bij binnenkomst kreeg men een sticker met een hart of een bij. Onder het genot van een hapje en een drankje maakten we kennis om daarna als hart een bij op te zoeken en elkaar te bevragen over het meegenomen boek. De feestelijke avond werd verder op geheel eigen wijze ingevuld door een presentatie over bijzondere boeken en boekhandels door Chrisjan van Marissing van Boekhandel Praamstra (in Deventer).


Van Origine lag bij het symposium Identitijd, locatie ARTEZ Academie voor Art & Design in Zwolle, op 18 april 2018.
Dit symposium voor de cultuursector en in het bijzonder voor beeldend kunstenaars werd georganiseerd door Stichting Beeldruimte en Stichting Kunst & Cultuur. Het symposium gaf extra verdieping aan het thema Identitijd, waarbij makers en beschouwers vanuit hun eigen denk- en werkwijze reflecteerden op dit thema.
Sprekers waren: Hellen van Meene, Ted van Lieshout en Harma Heikens. Franca Treur, Sjoerd Bootsma en Sunny Bergman geven ook hun reflectie op het thema. VanWyck en Johanneke ter Stege brachten een muzikale bijdrage.


Van origine is genomineerd voor het vervolg van Identitijd tijdens de afsluiting van de expositie op 10 maart! Er werden voor Overijssel in totaal 10 kunstenaars genomineerd om deel te nemen aan een masterclasstraject, waarin ze begeleid zullen worden door professionele kunstenaars die hun sporen in de kunstwereld hebben verdiend, op weg naar een gezamenlijke eindexpositie in september 2018.

stichtingbeeldruimte.nl


Van origine is van 2 februari t/m 10 maart 2018 te zien bij de expositie Identitijd. Het project Identitijd wordt georganiseerd door Stichting Beeldruimte samen met Kunst & Cultuur Drenthe.

Van de site www.stichtingbeeldruimte.nl: “Identitijd is een talentontwikkelingsprogramma voor beeldend kunstenaars. Het project daagt deelnemers uit om na te denken over het begrip identiteit in een wereld die volop in beweging en verandering is. Wordt je identiteit bepaald door wie je nu bent en wat je doet? Of is je identiteit een optelsom van factoren, zoals afkomst, genen, tijd en de omgeving waarin je je bevindt? Wat bepaalt onze identiteit in deze tijd? Speelt het verhaal van Overijssel een rol in ons kunstenaarschap? Wat doen sociale media met het nadenken over onze identiteit?”

De opening van de expositie is op vrijdagmiddag 2 februari om 16.00 uur in Zaal Zuid in Hengelo.


VAN ORIGINE OP REIS – Westra etc.

Date : 11 november 2017

Van origine huist bij Westra etc! Waar eens de boeren hun melk naar de ijsfabriek brachten en in het laboratorium de smaken voor Cornetto, Magnum en de Raket werden ontwikkeld, ligt nu het boek van origine. In de historische uitstraling van de fabriek wordt van origine omringd door nog meer beeldend werk van Paola de Bruijn en Sigrid Spier. Je bent van harte welkom bij Westra ect aan de Molenallee 51 in Wilp, van maandag t/m vrijdag, tijdens kantooruren van 09.00 – 17.00 uur.

westraect.nl


PRESENTATIE BOEK

Date : 2 oktober 2017

UITNODIGING

“The men of experiment are like the ant, they only collect and use;
the reasoners resemble spiders, who make cobwebs out of their own substance.
But the bee takes the middle course: it gathers its material from the flowers
of the garden and field, but transforms and digests it by a power of its own.”
Francis Bacon

Beste kunstliefhebber,

Vol trots nodigen we je van harte uit om aanwezig te zijn bij de presentatie van ons boek van origine op zaterdag 7 oktober om 15.30 uur bij Stichting Grafisch Atelier Kampen aan de Hofstraat 78.

Onze gezamenlijke beeldende zoektocht van de afgelopen jaren heeft tot dit kunstenaarsboek geleid. In zestien prenten laten we onze natuurlijke nieuwsgierigheid en ons denken over dat wat oorspronkelijk is zien, waarvan de meeste zijn gezeefdrukt bij Stichting Grafisch Atelier Kampen en in onze ateliers zijn bewerkt met snijwerk en draad.

Deze feestelijke presentatie valt samen met de opening van onze expositie!

We ontvangen je met veel plezier!

Paola & Sigrid@