no23

Volgens verschillende wetenschappers is het idee van de vier basissmaken zout, zoet, zuur en bitter achterhaald en staat vast dat smaakpapillen ook gevoelig zijn voor een vijfde smaak. In 1908 gaf de Japanse professor Kikunae Ikeda deze smaak de naam UMAMI, wat ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’ betekent.

In deze uitgave vindt u 5 verschillende uitingen bij het thema UMAMI. Naast het werk van de initiatiefnemers van STIK, Almas Pieters en Sigrid Spier, kun je ook kennis maken met het werk van Roni Katz, Alex van der Meer en Kirsten Offringa.Roni Katz maakt ragfijne sculpturen en objecten van ijzerdraad. Ze noemt haar werk 2,5-dimensionaal; ze zoekt voortdurend het spanningsveld tussen plat en ruimtelijk. Deze tegenstelling is kenmerkend voor haar werk. Via het verbeelden van persoonlijke momenten, emoties en gevoelens roept Roni herkenning op bij de kijker, die op deze manier wordt geconfronteerd met zijn eigen emoties. Haar werk in deze uitgave van STIK legt een moment vast dat voor iedereen herkenbaar is.

Het werk van kunstenaar Alex van der Meer wordt niet beperkt door een medium. De enige overeenkomst is zijn visie die in alle werken terugkomt; consequent inconsequent produceren. Dit laat hij zien in zijn niet-lineaire vertelstructuur en de combinatie van abstracte en figuratieve beelden. Invloeden uit de pop-cultuur, met voorkeur voor science-fiction en horrorcomics uit de vorige eeuw zorgen voor een nieuw beeld, wat net niet doet denken aan bekende paden.

Kirsten Offringa is naast illustrator ook beeldend theatermaker. Momenteel werkt ze aan een kinderboek en maakt ze illustraties in opdracht. Het werk van Kirsten kenmerkt zich door fijne lijnvoering en arceringen. Kirsten heeft steeds weer nieuwe fascinaties; van een bejaarde Barbie tot een miereneter. De figuren die ze tekent komen ook terug in de voorstellingen die ze met theatergezelschap DUSZKA maakt. Haar droom is om een echte miereneter te ontmoeten.

Sigrid haar werk in deze uitgave van STIK is een eerbetoon aan de films van Hayao Miyazaki, waar ze een groot fan van is.